Nieuwsbrief Oktober 2018

Scheidsrechtersvereniging Schagen Den-Helder

Nieuwsbrief  Oktober nr. 4-2018                  Opgericht: 21 januari 1948         

Secretariaat: J.N.M. van den Hoff

Waterkeringsweg 52

1785 HX Den Helder

 

 

TRAINING 

Voor alle leden is er een prachtige gelegenheid om de lichamelijke conditie op peil te brengen. Op alle woensdagavonden verzorgd gediplomeerd COVS-conditietrainer Erwin Dam een goede looptraining vanaf 20:00 uur tot 21:00 uur. U bent allen van harte welkom.

Let op: 10 oktober is er geen trainen i.v.m. de technische avond in dezelfde locatie. 

 

BARBEQUE 

Op 31 augustus jl. werd de verlate barbecue gehouden. Er hadden zich ± 20 personen aangemeld bij de penningmeester en die zorgden ook voor een gezellige sfeer en een geslaagde avond. Bij afwezigheid van de voorzitter (deze werd behoorlijk opgehouden door het verkeer in de buurt van Dordrecht) werd de avond geopend door penningmeester Piet. Het vlees werd op het vuur vakkundig gebakken door oppervleesbakmeester Ysbrand Haagsma en als hij weer binnenkwam met een gevuld blad met vlees doken de aanwezige als vliegen op het lekkers, aangevuld met heerlijke salades, kruidenboter, stokbrood en wat er verder bij hoort. Het was zeer goed voor elkaar, bestuur. Nadat de voorzitter was gearriveerd en had gegeten, maakte hij de einduitslag van het Keezen van de afgelopen competitie bekend.

1e Lenie Cardol, 2e Lien Borst, 3e Ria Brinks

Hartelijk dank voor deze gezellige afsluiting van het vorige seizoen en tevens de start voor het nieuwe.

1e KEEZAVOND VAN HET NIEUWE SEIZOEN 

De gezelligheid, de strijd en de wil van ieder om te winnen waren er niet minder om maar het was heel jammer dat er maar 8 deelnemers waren aan dit combinatiespel van het kaartspel pesten en het bordspel mens erger je niet, dat Keezen genoemd wordt. Natuurlijk, er waren diverse verzachtende omstandigheden dat enkele vaste ’Keezers’ er niet waren. In Waarland vond er een trouwerij plaats en dan ’loopt het dorp leeg’ en daarom konden de ’Dammen’ niet aanwezig zijn, de ’Borsten’ nog met vakantie waren en de ’Stammen’ om andere moverende redenen afbericht hadden gedaan. Dat scheelt al gauw twee tafels. Toch werd besloten te spelen om de drie vleesprijzen. Na vier ronden kon de gelegenheidsspelleider Piet Houtenbos de einduitslag bekend maken. Het bleek dat er 1 koppel was die alle 4 wedstrijden gewonnen hadden en daarmee een record aantal punten had behaald.

1e Co Cardol 70 pnt, 2e Lenie Cardol 53 en 3e mevr. ?

De 2e keezavond zal worden gehouden op vrijdag 2 november ook weer in de kantine van onze donateurvoetbalvereniging Con Zelo in Waarland en u weet het, neem gerust uw partner mee. De organisatie zou heel graag wat meer dan vier tafels bezet zien. Het kan zo spannend zijn.

TECHNISCHE AVOND 

Op woensdagavond 10 oktober, aanvang 20:00 uur, houdt uw scheidsrechtersvereniging weer een technische avond waar onder andere de spelregelwijzigingen besproken zullen worden. Het is natuurlijk van het grootste belang dat u daarvan goed op de hoogte bent/komt. Deze avond zal plaatsvinden in de kantine van onze donateurvoetbalvereniging Co Zelo in Waarland. Deze uitnodiging geldt natuurlijk ook voor alle verenigingsscheidsrechters,

rapporteurs, begeleiders en waarnemers. Doe aan mond op mondreclame binnen uw voetbalvereniging in de buurt en neem die verenigingsscheidsen mee.

Kom dus allen op 10 oktober naar de kantine van Con Zelo in Waarland.

Laat u in het veld niet verrassen door een speler die het misschien wel weet. Deze avond is ook voor alle scheidsrechters, rapporteurs, waarnemers en scheidsrechterbegeleiders. 

SPELREGELWEDSTRIJD OM DE ’D. VAN VELZEN BOKAAL’ 

De 1e wedstrijd is reeds verspeeld en de 2e zal worden gehouden op 5 november a.s. in de thuishaven van onze vereniging: de kantine van Con Zelo in Waarland. Bij de eerste avond was er een goede opkomst en natuurlijk hoopt de organisatie dat het op de tweede avond ook zo is.

SPELENMETDESPELREGELS 

Nu ook weer teruggekeerd in de nieuwsbrief de digitale spelregelwedstrijd.

4 meerkeuzevragen en 2 Mokum Open vragen. Maximaal te behalen aantal punten: (4 x 3) + (2 x 4) = 20. (bij Mokum Open: 1 punt voor disciplinaire straf, 2 punten voor spelstraf en 1 punt voor plaats van hervatting)

Na uitkomen van de nieuwsbrief maximaal 2 weken de tijd om te antwoorden, daarna de antwoorden zichtbaar op de website.

Vraag 1 

Een doelverdediger werpt tijdens het spel de bal uit zijn handen, met opzet, tegen een tegenstander die zich net buiten het strafschopgebied bevindt. De doelverdediger staat binnen zijn strafschopgebied en het werpen gebeurt met buitensporige inzet. Wat moet de scheidsrechter beslissen?

A. Directe vrije schop en een rode kaart

B. Indirecte vrije schop en een rode kaart

C. Strafschop en een rode kaart

D. Directe vrije schop of strafschop en een rode kaart

 

Vraag 2 

Een inworp wordt correct uitgevoerd en komt bij een buitenspel staande medespeler terecht. Deze weet de bal met een boog rechtsreeks in het doel van de tegenpartij te schieten. Wat beslist de scheidsrechter?

A. Indirecte vrije schop

B. Doelschop

C. Aftrap na geldig doelpunt

D. Scheidsrechtersbal

Vraag 3 

Een doelverdediger komt zijn doel uit om een aanvaller af te stoppen, die alleen op het doel af gaat. Buiten het strafschopgebied brengt de doelverdediger de aanvaller met een correcte sliding op de bal ten val. De doelverdediger raakt hierbij eerst de bal en neemt daarna de aanvaller mee in zijn val. Wat beslist de scheidsrechter als er geen sprake is van een onvoorzichtige, onbesuisde of buitensporige actie?

A. Doorspelen

B. Directe vrije schop en een gele kaart

C. Directe vrije schop en een rode kaart

D. Directe vrije schop

Vraag 4 

Wat is niet bepaald omtrent de hoekvlag en het hoekschopgebied?

A. Het hoekschopgebied heeft een straal van 1.00 meter

B. De vlag is verplicht

C. De vlaggenstok moet buigzaam zijn

D. De vlaggenstok mag niet in een punt eindigen

 

Vraag 5 (Mokum Open) 

Een verdediger slaat bij de uitvoering van een hoekschop zijn tegenstander in het gezicht, in het doelgebied. De hoekschop is nog niet getrapt en de scheidsrechter fluit af. Wat beslist hij?

Vraag 6 (Mokum Open) 

Op het middenveld raken twee medespelers slaags met elkaar. De scheidsrechter onderbreekt het spel terwijl de bal ook op het middenveld is, maar weet niet wie als eerste sloeg. Hoe handelt hij?

Voor de antwoordmogelijkheden bij vraag 5 en 6 zie onderstaand schema. 

Vindt je bijvoorbeeld bij vraag 5 dat er een gele kaart gegeven moet worden en dat het spel hervat moet worden met een directe vrije schop op de plaats van de overtreding, dan vul je in:

5. C, C, B

Antwoordmogelijkheden Mokum Open 

Antwoordmogelijkheden Mokum Open

Stuur de antwoorden vóór 22 oktober naar Dick Dam, Fresiastraat 10, 1738 CL Waarland of per email naar: dick.dam1@hotmail.com 

De antwoorden worden na die datum op de website www.svschagendenhelder.nl gezet.

Doe ook mee en pak af en toe het spelregelboek ter hand als u het antwoord niet weet. Dit boekwerkje kunt u vinden bij knvb.nl/spelregels.

WEEK VAN DE SCHEIDSRECHTER: 7 T/M 14 OKTOBER 

NIEUW COVS INITIATIEF SLAAT AAN! 

VÉÉL CLINICS MET BVO-SCHEIDSRECHTERS 

Dit jaar wordt er voor het eerst door de COVS met de KNVB samengewerkt in het kader van de Week van de Scheidsrechter. Dit jaar heeft de COVS en dan met name de commissie Werving & Behoud het initiatief genomen om juist in de Week van de Scheidsrechter het scheidsrechtersvak te promoten.

De KNVB is gevraagd om betaald-voetbal scheidsrechters te leveren, die clinics verzorgen bij de diverse scheidsrechtersverenigingen. Daarnaast wordt een COVS-scoreboekje gepresenteerd, een handig “hebbedingetje” voor alle (beginnende) scheidsrechters.

Het initiatief van de COVS wordt enorm gewaardeerd, gezien het zéér grote aantal aanvragen voor een te organiseren clinic. Bijna de helft van alle scheidsrechtersverenigingen in Nederland wilden wel een clinic; niet alleen voor de eigen leden maar juist ook voor

verenigingsscheidsrechters als potentiële nieuwe leden………. De KNVB ondersteunt het initiatief van de COVS van harte!

Maar het grote aantal aanvragen (ca. 30) was niet te behappen door de KNVB. Met moeite zijn immers toparbiters (met soms internationale verplichtingen) vrij te maken voor een clinic. Uiteindelijk gaan maar liefst 8 scheidsrechters uit het betaald voetbal één of meerdere clinics verzorgen. Ed Janssen gaat maar liefst 7 clinics verzorgen!